2018 májusában két új nemzetközi Be SpectACTive! rezidencia érkezik a Bakelitbe!

További információk hamarosan!

Be SpectACTive visszapillantó:

(2017 május)

DISPLACE YOURSELF (UK) – Food for thought (Étel: amin érdemes elgondolkodnunk) (2017)

(Rezidencia // kutatás // kapcsolatteremtés // munkabemutató)      

Ténylegesen mit jelent az, hogy a fast food kultúrájában élünk? Ki húz hasznot a tömegtermelésből? Ki állja az árát? A Displace Yourself (UK) “Étel: amin érdemes elgondolkodnunk”, azaz a “Food for thought” című Be SpectACTive! előadásban ezekre a kérdésekre  keresi a választ. A Displace Yourself sajátos megvalósításban, a vetítés, élő előadás, minimális prop és precíz mozgáselemek mellett figyelmet fordít a színészek, a tenyésztők, a gazdák és a szakértők együttműködésére annak érdekében, hogy napjaink legfontosabb szociopolitikai kérdéseit feltérképezhessék.

Eddigi rezidenciák helyszínei: Ljubljana, Sansepolcro, York

 

* * *  Előző Be SpectACTive! eseményeink * * *
 

(2016. November)
Michael de Cock: Kamyon (BE)
/// az előadás nyelve magyar, 8 éves kortól ajánlott :) ///

Utazó előadás egy kamionban, benne a főszereplő kislány menekülésének történetével. Miért kellett hátrahagynia a játékait? Miért hozhatott csak egyet magával? Egy kislány és családja veszélyes útjának története Európa, az "ígéret" földje felé, akik az útra csak "két súlyos bőröndöt és többszáz álmot" visznek magukkal. A darab a menekültek által végigjárt útvonalat követi, az előadás színtere a kamion.

Előadja: Makra ViktóriaMichael De Cock - Kamyon
Zene: Rudi Genbrugge
Technika: Nele Druyts, Laurence de Lafontaine-Mockle
Rendező: Michael De Cock
http://www.bespectactive.eu/

Kövess minket facebookon!

* * *
(2016. November)
CK Teatro & Oniride: Walking on the Moon (I)
/// Olasz nyelven, angol felirattal! ///

A Be SpectACTive! projekt részeként az olasz CK Teatro & Oniride virtuális holdutazásra hívja a közönséget.
Az Apollo 11 holdraszállásának világszerte számtalan szemtanúja volt 1969 júliusában. A történet középpontjában egy hős áll, aki közel járt álma megvalósításához, de megbizatása miatt elbukott: ő Michael Collins, a főpilóta.
Az álom valóra válásában ezúttal minden jelenlévő részesül: a társulat ugyanis egy telefonos applikációt fejlesztett ki erre az eseményre, így mindenki maga tapasztalhatja meg a holdraszállást.
Az olasz Oniride 2014-ben alakult, vallomásuk szerint a társaság úttörő munkát végez és tökéletesíti a lebilincselő 360 fokos háromdimenziós filmforgatás és -terjesztés legkorszerűbb technológiáját.

Díszlet: Alessandra MuschellaWalking on the moon
Virtuális díszlet: Andrea Giansanti
Írta: Leonardo Ferrari Carissimi és Fabio Morgan
Rendezte: Leonardo Ferrari Carissimi

Az előadás előzőleg itt volt látható.

* * *
(2016. Február)
Bára Latalova & Zdenka Brungot Svíteková: DIFFERENT?

Mit jelent másnak lenni? Mások vagyunk-e? Különbözünk-e egymástól? Különbözőnek/másnak kell-e lennünk? Másnak gondoljuk-e egymást?

Bárbora és Zdenka társulata aktív résztvevőket keresett és talált kéthetes budapesti műhelymunkájukhoz.
A társulat Prágában, Budapesten, és Ljubljanában 2-2 hetet tölt, s helyi civilek bevonásával együtt dolgozzák fel a másság és különbözőség tematikáját egy mozgásos/táncos/fizikai és beszélgetős foglalkozás-sorozat keretében.

* * *

(2015. Május)
BRUNO ISAKOVIC (HR) – DENUDED

A DENUDED a tiszta fizikai mozdulatokon és a közönséggel való interakción alapszik. A művész testi kifejezésekkel és erős színpadi jelenléttel idézi fel a kapcsolatot a világi és a spirituális szférák között. A fizikai átlényegülést kutatja, valamint a néző és az előadó kapcsolatának lehetőségeit vizsgálja felül. 

Koreográfia: Bruno Isaković; Előadja: Dina Ekštaj, Željko Drmić, Ilija Surla, Mia Zalukar, Ana Mrak, Branko Banković, Hanna Hellstrom, Kaia Gilje, Bosiljka Vujović Mažuran, Ana Vnučec és Lana Hosni; dramaturg: Mila Pavičević; világítás: Aleksandar Čavlek

Rezidencia helyszínei: Budapest, Zágráb, Sansepolcro


 

* * *

Olvasnivalók a Be SpectACTive!-ról a Bakelit blogján:

https://bakelitmac.wordpress.com/2016/06/01/active-spectators-programming-in-bakelit/

https://bakelitmac.wordpress.com/2016/05/24/be-spectactive-folyt-kov/

https://bakelitmac.wordpress.com/2016/03/06/be-spectactive-beszelgetes-a-resztvevokkevendegeloadokkal/

* * *

A Be SpectACTive!-ról

A Be SpectACTive! egy 4 évet felölelő projekt, amely az európai uniós “Creative Europe 2014-2020” támogatásával jött létre. A Creative Europe elsődlegesen a kulturális, alkotói és audiovizuális kezdeményezésekre fordít figyelmet.

A Be SpectACTive! 2014 decemberében indult útjára, és 2018 novemberében fog lezárulni. A projekt managere és szellemi alkotója Luca Ricci és Giuliana Ciancio.

A BeSpectACTive! a munkafolyamat kutatására és az alkotásra helyezi a hangsúlyt. Rákérdez az együttműködés új lehetőségeire úgy, hogy egyenrangúan bevonja mind a művészeket, alkotókat, kulturális intézményeket, mind a közönséget. A projekt célja megkönnyíteni a művészek, a közönség és a szervezetek között kialakuló létjogosult kapcsolat fenntartását és továbbépítését - mind helyi, mind nemzetközi szinten. Mindezt pedig online és offline tevékenységek keretében teszi.

Hiszünk benne, hogy a leghatékonyabb módja a közönségépítésnek, ha a közönséget bevonjuk a kurátori és műsortervezési, sőt -szervezési folyamatokba, illetve a művészek, a kulturális intézetek, valamint a közönség közti kapcsolatot szorosabbá tesszük és továbbfejlesztjük.

A projekt tartalma:

  • 12 új színházi koprodukciós előadás bemutatása a partnerek székhelyén, illetve 9 internetalapú videó- és táncelőadás létrehozása. Ezek a munkafolyamatok több mint 500 napos alkotói rezidenciát jelentenek, 150 Európában tevékeny művésszel.
  • Participatív műhelyek, amelyek több, mint 1000 európai lakost vonnak be a művészeti műsor kialakításának a folyamatába. A résztvevők 108 előadás kiválasztásában játszanak döntő szerepet, amelyeket 8 különböző európai város széles közönsége láthat.
  • Online felület létrehozása, amely lehetővé teszi, hogy a szervezetek, közösségek és közönségük közösen fejlesszék ki és határozzák meg a kurátori stratégiákat, valamint a fórum keretében megtárgyalják az előadásokravonatkozó észrevételeiket, ötleteiket.
  • Nyílt próbák, nemzetközi szemináriumok, konferenciák, publikációk.

 

“Be SpectACTive! partnerek:

Comune di Sansepolcro – Sansepolcro (Olaszország) // Associazione Culturale CapoTrave/Kilowatt – Sansepolcro (Olaszország) // Fondazione Fitzcarraldo – Torino (Olaszország) www.fitzcarraldo.it // Université Montpellier I – Montpellier (Franciaország) // Universitat de Barcelona – Barcelona (Spanyolország) // London International Festival of Theatre (LIFT) – London – (UK) www.liftfestival.com // York Citizens Theatre Royal – York (UK) www.yorktheatreroyal.co.uk // Tanec Praha – Praha (Csehország) www.tanecpraha.cz // Bakelit Multi Art Center – Budapest (Magyarország) www.bmac.hu // Teatrul National “Radu Stanca” – Festivalul International de Teatru de la Sibiu – Sibiu (Románia) www.tnrs.ro // Domino – Perforacije Festival – Zagreb (Horvátország) www.thisisadominoproject.org // B-51 – Ex Ponto Festival – Ljubljana (Szlovénia) www.exponto.net

Hírlevél feliratkozás

* szükséges

Hallgasd online