V.I.P. 100/100 - Visegrád plakátokban
100 év 100 plakáton

Történeti háttér

A visegrádi négyeket közös történelmi eseményeik kapcsolják össze annak ellenére, hogy eltérő kulturális háttérrel rendelkeznek. Mindegyik országban látható jelei vannak közös múltunknak. 100 évvel az első világháború után úgy gondoljuk, ez egy kiváló alkalom arra, hogy bemutassuk a V4-ek közös pontjait és eltéréseit, és kihangsúlyozzuk a közép-európai identitás összekötő erejét. Plakátkiállításunk lehetőséget teremt a tanulásra és az egymásra való odafigyelésre, valamint bemutatja a V4-ek egyedi és értékes plakátművészetét. Hisszük, hogy a visegrádi országok plakátjai nemcsak az európai szomszédos országok számára, hanem a világ bármely pontján érdekes és fontos lehet.

A kiállításról

A V4-ek 100 évét 100 kulturális-történeti plakátban gyűjtöttük össze. 80 plakátot az archívumból választottunk ki, 20 közülük pedig kortárs grafikusok friss művészeti alkotása. A plakát műfaját választottuk, miért? Ahogyan Ordasi Zsuzsa művészettörténész megjegyezte: “a plakátművészet egy olyan nyelven keresztül beszél a szabadságról, amelyet mindenki ért különösebb erőfeszítés nélkül, sokszorosítható, és bárki bárhová kiragaszthatja őket.” Emellett pedig azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a plakátművészetnek mindig jelentős hatása  volt a társadalom ízlésére és gondolkodásmódjára.

A 80 plakát, amelyet a közös történeti időszak alatt terveztek, a következő témákat dolgozzák fel:

  • A világháborúk alatti ellenállás legfőbb törekvéseit a V4 országaiban
  • Közép-Kelet-Európa egyidejű forradalmait (1956, 1968, 1980-81, 1989)
  • A közeledést Európa felé (a rendszerváltás ideje alatt)
  • A V4-ek tagságát és Európai Unióban
  • A V4 Exodust (olyan művészek alkotásait, akik a V4 országaiban születtek, és akik úgy döntöttek vagy kényszerítették őket arra, hogy elhagyják szülőhelyüket, ezek után pedig más országokban folytatták életüket és ott alkottak)
  • A japán kapcsolódási pontot (a japánok nagy érdeklődésének köszönhetően olyan plakátokat szeretnénk bemutatni, amelyekre a japán vizuális kultúra nagy hatást gyakorolt, és témájukban is kapcsolódnak Japánhoz)
  • Az európai jövőképet (felhívás művészeknek, hogy új műalkotásokat hozzanak létre)

Első kiállításmegnyitók
2015.11.03. Bakelit Multi Art Center (Budapest)
2015.10.08. Johan Centrum (Plzen)
2015.09.10. Tabacka Kulturfabrik (Kosice)
2015.07.30. Museum Dialogu Kultur (Kielce)

 

Hírlevél feliratkozás

* szükséges

Hallgasd online